Het gradensysteem

     Binnen de meeste vechtsporten/vechtkunsten van Japanse origine wordt een bandensysteem gehanteerd, waarbij gekleurde banden het niveau van de drager aangeven. Er bestaan twee soorten systemen: het Kyu-systeem met verschillende gekleurde banden voor de lagere graden en het dan-systeem voor de hogere graden. Zodra een beoefenaar van een gevechtskunst zijn zwarte band haalt, betekent dit dat hij bewezen heeft de basis te kennen. Men zou kunnen stellen dat het onder de knie krijgen van de beoefende stijl bij het behalen van de eerste dan (zwarte band) pas echt begint.

 

     De dan-graden binnen de vechtkunsten werden het eerste geïntroduceerd door dr. Jigoro Kano, de grondlegger van het Judo. Dr. Kano wilde voor het judo een gradensysteem wat aansloot bij het gradensysteem dat op Japanse scholen gebruikt werd. Daar werden bij de verschillende sporten, bijvoorbeeld het zwemmen, al gebruikgemaakt van een systeem met verschillende kleuren om de rang van de sporter aan te geven.

Terug
Terug

De Kyu-graden of  Mudansha

     Kyu-graad houders worden ook Mudansha genoemd. Dit betekent letterlijk: “persoon die geen houder is van een graad”.

     In het begin van de 19e eeuw kende het kyu-systeem in Japan twee verschillende kleuren banden: witte band en bruine band; 6e kyu t/m 4e kyu dragen een witte band, 3e t/m 1e kyu dragen een bruine band. Witte band dragers hebben geen achtergrond van een bepaalde gevechtssport. Ze zijn leerlingen van de gevechtsleraar.

     Om de motivatie te verhogen, is het systeem van gekleurde banden bij judo geïntroduceerd. Dit nieuwe systeem werd al snel overgenomen door andere gevechtssporten, omdat het systeem eenvoudig is, duidelijke eisen stelt en een goede uitvoering heeft.

De Kyu-graden tussengordels

     Omdat elke kyu-graad een minimale leeftijd-eis heeft en een wachttijd kent en omdat leerlingen niet van wachten houden, bestaat er dikwijls voor  de jeugd een systeem met tussengraden.        

     Dit systeem geeft nog extra motivatie voor leerlingen. De deelgraad van een kyu-graad wordt meestal getoond met een gekleurde slip aan de band of door een dubbel gekleurde band.

     Bij ons wordt de tussengraad aangeduid door een kleine badge op de gordel.

De Dan-graden of  Yudansha

     Dan graad houders zijn houders van de zwarte gordel. Ze worden ook Yudansha genoemd. Yudansha betekent letterlijk: “persoon die houder is van een graad”, dus graadhouder of gegradueerde.

     De dan-graden binnen de vechtkunsten werden voor het eerst geïntroduceerd door dr. Jigoro Kano, de grondlegger van het Judo. Dr. Kano wilde voor het judo een gradensysteem wat aansloot bij het gradensysteem dat op Japanse scholen gebruikt werd. Daar werden bij de verschillende sporten, bijvoorbeeld het zwemmen, al gebruikgemaakt van een systeem met verschillende kleuren om de rang van de sporter aan te geven.

 

De Dan-graden aanduidingen

Shodan (初段)    eerste Dan          

 

Nidan (二段)       tweede Dan        

 

Sandan (三段)    derde Dan           

 

Yondan (四段)    vierde Dan          

 

Godan (五段)      vijfde Dan           

     Meestal mag iemand zich sensei noemen vanaf Sandan (三段). Deze graad wordt gezien als de Dan-graad vanaf welke men les kan geven.

     Vanaf vijfde Dan verkrijgt men de titel van Shihan en meestal komt dit overeen met de paarse gordel.

 

In sommige stijlen gaat men verder tot tiende Dan.

 

Rokudan (六段)     Zesde Dan          Shihan

Nanadan (七段)    Zevende Dan     Shichidan - Shihan

Hachidan (八段)   Achtste Dan       Hanshi

Kudan (九段)         Negende Dan     Hanshi

Jūdan (十段)           Tiende Dan         Kaicho of Sosai

 

Kyu-graden
Kyu-graden
Dan-graden
Dan-graden
Jigoro Kano - stichter Judo
Jigoro Kano - stichter Judo

Het Gradensysteem bij Makoto Jutsu Dō

 

Ons gradensysteem komt in grote lijnen overeen met de algemeen aanvaarde systemen, maar er zijn toch enkele belangrijke verschillen:

  • Kyu graden voor Budō en Katanadō komen overeen, maar Katanadō begint pas vanaf 4de Kyu.
  • De Wakamo Kyu-graden gaan van 6de Kyu tot 3de Kyu en per Kyu-graad zijn er 4 tussenstadia in de vorm van een badge welke op de gordel wordt gedragen.
  • Dan-graden gaan tot 5de -Dan.
  • Menkyo-graden zijn bijkomend graden voor het behalen van de sensei licenties. Vanaf 1ste Dan lopen die geleidelijk mee op van Shidoïn tot Shihan

wij passen kansentarief toe
wij passen kansentarief toe
Federatie
Federatie
Thuisbasis Dojo
Thuisbasis Dojo
Partnership Tozando France
Partnership Tozando France
wij doen mee met de uitpas
wij doen mee met de uitpas

Makoto Jutsu Do v.z.w. - Kapittelbossen 50 - 2200 Herentals - +32 (0)474 03 61 50 - RPR Turnhout Onr: 0897.225.650

www.makotojutsudo.com - info@makotojutsudo.com